Redalen Historiegruppe var på Mustad fabrikker på «bedriftsbesøk» 22. november 2017. Her fikk de frammøtte høre historien til bedriften fra 1832 og fram til i dag. Det var leder for Mustad Longline, Anders Frisinger og mangeårig Mustad ansatt, Tom Larsen, som viste rundt.
Det var først og fremst museet på Mustad som ble besøkt. Bygningen som huser museet er for øvrig flyttet fra Glassverket på Biri.
Fra den spede start i 1832 hvor bonde Hans Skikkelstad etablerte fabrikken med produksjon av alle typer jerntråd og spiker, til dagens Longline produksjon, har det gått 182 år med stor variasjon i produkter og antall ansatte.
I museet var det ikke bare fiskekroker, men det viste også produksjon av glidelås, binders, tegnestifter og spiker blant mye annet. Hesteskosøm var stort i en periode, likeså med Mustad margarin og andre Mills produkter. Mustad hadde ei tid eget trykkeri hvor de selv produserte emballasje til produktene sine blant annet. Det som imidlertid kjennetegner Mustad og som nesten er blitt synonymt med Mustad navnet, er nok fiskekrokene.
Leder av Mustad Longline, Anders Frisinger, var omviser for Historiegruppa denne kvelden. Han viste rundt i museet fortalte om både historikk og nåtid. Det har skjedd store endringer fra 1832 med spiker og jerntråd fra Hans Skikkelstad sin tid til deling av konsernet i 2004. O. Mustad & Søn AS ble delt mellom Mustad Longline som lager produkter for mekanisk linefiske, Mustad Næringspark som tilbyr kontorlokaler. Internasjonale fiskekrokaktiviteter fortsetter i O. Mustad & Søn etter delingen i 2004.
Longline på Gjøvik teller nå rundt 40 medarbeidere, hvorav 5-6 er lærlinger. Markedet for utstyr til mekanisk linefiske har variert de senere årene, men det var i inngangen til 2018 gode ordrereserver.
Tom Larsen som har vårt ansatt i bedriften i 47 år, kunne fortelle om en arbeidsplass som når han startet opp i 1969 talte ca. 1200 arbeidstakere som produserte mange ulike Mustad produkter. Når han pensjonerte seg i 2018, var det igjen ca. 45 ansatte i Longline, fordelt på Gjøvik og i Ålesund, i tillegg til 9 ansatte i Aamodt trådtrekkeri.
Dette har medført at det etter hvert sto mange fabrikklokaler tomme, både på Støperiet i sentrum, i Aamodt, på Brusveen gård og i selve fabrikkbygningen. Mustad kastet seg inn på eiendomsmarkedet og kunne tilby godt vedlikeholdte lokaler til ulike bedrifter som hadde behov for kontorplass. Dermed ble det liv i de gamle bygningene som rommer 600 – 650 kontorplasser.
Leder av Historiegruppa i Redalen, Tom Larsen, viste denne kvelden stolt rundt på sin arbeidsplass gjennom 47 år. Han fortalte historier fra fabrikken og uttalte at han hadde hatt en god arbeidsplass som han mente kunne se en rimelig lys framtid i møte.